دلیل شیر خوردن نوزاد از یک سینه چیست؟

آیا شیر خوردن نوزاد از یک سینه مشکل دارد؟

این پدیده معمولا طبیعی بوده و نیازی به نگرانی نیست. در برخی موارد نادر، تفاوت زیاد در اندازه سینه ها می تواند نشانگر نارسایی بافت غده ای باشد. گاهی اوقات ممکن است نوزاد برای مدتی از مکیدن یک سینه اجتناب کند. دلیل شیر خوردن نوزاد از یک سینه می تواند ناشی از گرفتگی یک سوراخ بینی، عفونت گوش یا حساس بودن یک بازو به دلیل تزریق واکسن باشد.

برخی مادران در می یابند که در صورت بروز این رفتار، شیردهی به نوزاد در وضعیتی متفاوت می تواند مفید باشد. نوزاد معمولا پس از بهبودی دوباره به تغذیه از هر دو سینه روی خواهد آورد. با این حال، دلایل دیگری نیز برای شیر خوردن فقط از یک سینه وجود دارند. هر چه از یک سینه شیر بیشتری گرفته شود، آن سینه شیر بیشتری تولید خواهد کرد. به همین دلیل، امکان دارد نوزاد مخصوصا در صورت تامین شدن نیاز های تغذیه ای، تنها با استفاده از یک سینه به طور کامل شیردهی شود.

این وضعیت همانند حالتی است که یک مادر به نوزادان دو قلوی خود شیر می دهد. در صورتی که مقدار شیر گرفته شده از یک سینه رفته رفته کاهش یابد، آن سینه تولید شیر را به صورت تدریجی متوقف خواهد کرد.

آیا سینه ای که شیر می دهد بزرگتر می شود؟

احتمال تشخیص این عدم تقارن توسط دیگران اندک است. با اینکه امکان دارد مادران چنین وضعیتی را در روز های اول مشاهده کنند اما با گذشت زمان هر گونه عدم تقارن رفع می شود. 6 تا 9 ماه پس از زایمان اندازه سینه ها حتی در صورت تداوم شیردهی کاهش می یابد. البته مقدار شیر تولید شده در سینه ها ثابت می ماند.

دلایل شیردهی مادر از یک سینه

دلایلی که ممکن است یک مادر نوزاد خود را از یک سینه تغذیه کند:

  • که منجر به کاهش یا توقف تولید شیر در آن سینه شده است.

روش های بسیاری برای درمان این مشکلات وجود دارند که می توان قبل از کنار گذاشتن یک سینه از شیردهی آن ها را در نظر گرفت. مادران می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره شیردهی با پزشک خود تماس گیرند.

روش های بسیاری برای درمان این مشکلات وجود دارند که می توان قبل از کنار گذاشتن یک سینه از شیردهی آن ها را در نظر گرفت. مادران می توانند جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره شیردهی با پزشک خود تماس گیرند.

  • از جمله این موارد می توان به آمپوتاسیون (قطع عضو) یکی از بازو ها اشاره کرد.

چرا نوزاد یکباره شیر خوردن از یک سینه را ترجیح می دهد؟

در صورتی که نوزاد به یکباره از مکیدن یک سینه اجتناب کند باید علت آن را جویا شد. امکان دارد نوزاد به دلیل انسداد یکی از سوراخ های بینی یا ابتلا به عفونت گوش یک سینه را به دیگری ترجیح دهد. در صورت ابتلای مادر به التهاب پستان (ماستیت) ممکن است نوزاد به مکیدن سینه مبتلا چندان مایل نباشد زیرا این التهاب مزه شیر را اندکی شور می کند. با این حال، باید به استفاده از سینه مبتلا در شیردهی ادامه داد زیرا این کار برای نوزاد ایمن بوده و به درمان ماستیت نیز کمک می کند.

در صورت ابتلا به هر کدام از این موارد، می توان از پزشک یا پرستار خود کمک گرفت. کمتر بودن مقدار یا جریان شیر در یک سینه سبب می شود که نوزاد همزمان با رشد خود، تمایل کمتری به مکیدن آن سینه نشان دهد. معمولا رایج است که یک سینه بیش از سینه دیگر شیر تولید کند.

در صورتی که مادر نمی تواند علت اجتناب نوزاد از مکیدن یک سینه را متوجه شود بهتر است به نحوه گرفتن سینه دیگر توجه کند. تغییر حالت قرار گیری در هنگام شیردهی می تواند مفید باشد. امکان دارد وضعیتی که مادر به شیردهی در آن عادت کرده است دیگر برای نوزاد مناسب نباشد. گاهی اوقات، تغییر حالت شیرخوار از خوابیده به نشسته تنها کاری است که باید انجام شود.

دلیل شیر نخوردن نوزاد

 

راهکار درمان شیر خوردن نوزاد از یک سینه

در صورتی که سن نوزاد کمتر از 6 هفته باشد، مادر شانس خوبی برای حفظ مقدار شیر مناسب در هر دو سینه خود دارد. بدن مادر بر اساس میزان تقاضا شیر تولید می کند. به همین دلیل امکان دارد تولید شیر در سینه ای که کمتر مکیده می شود، کاهش یابد.

جهت تشویق نوزاد به تغذیه از سینه کمتر مکیده شده باید تغذیه را از همان سینه شروع کرد. در صورت عدم موفقیت، می توان تغذیه را با سینه مورد علاقه شروع کرده و سپس در هنگام رهایش جریان شیر، نوزاد را از سینه دیگر تغذیه کرد. جهت افزایش تولید شیر در سینه کمتر مکیده شده می توان پس از تغذیه نوزاد با سینه محبوب، از آن شیر گرفت.

در صورت داشتن مهارت کافی می توان این کار را در حین تغذیه نوزاد نیز انجام داد. مادر با این روش واکنش طبیعی رهایش شیر از پستان را تحریک می کند. پس از اینکه جریان شیر در پستان کمتر مکیده شده افزایش یافت، می توان نوزاد را به آرامی به سمت تغذیه از این سینه تشویق کرد. بهتر است این کار پس از اندکی تغذیه انجام شود.

نوزاد در صورت گرسنگی شدید، از این تغییر آشفته می شود. در صورتی که نوزاد در هر بار تغذیه شیر سینه مورد نظر را کامل مکیده و سپس به سراغ سینه بعدی می رود، بهتر است مخصوصا در روز های اول اجازه این کار به او داده شود.

در صورتی که نوزاد همواره پس از تغذیه از یک سینه سیر به نظر می رسد در دفعه بعدی بهتر است شیردهی با سینه کمتر مکیده شده شروع شود. با این حال، حتی در صورتی که نقش یک سینه در تغذیه نوزاد بیشتر و بیشتر شود، چندان اهمیت ندارد. نکته مهم این است که نوزاد شیر کافی را دریافت کرده و به افزایش وزن ادامه دهد.

بهترین حالت برای شیر دادن نوزاد

مادران مخصوصا در مدت یادگیری روش شیردهی مناسب، می توانند به صورت خوابیده نوزادان خود را تغذیه کنند. این کار واکنش های طبیعی نوزاد جهت یافتن سینه ها را تحریک می کند. در این روش شیر دهی، کمر مادر به وسیله یک تشک یا بالش حمایت شده، بر دو طرف بدن کمتر تکیه شده و نوزاد بر روی شکم یا قفسه سینه مادر قرار می گیرد. مادران می توانند حالت های مختلفی را امتحان کنند تا با استفاده از یک دست نوزاد خود را از هر طرف با سینه خود تغذیه کنند.

مادران می توانند جهت شیر دادن به نوزاد از یک سینه او را در زیر بغل و کنار بدن خود قرار دهند. همچنین، برای شیردهی با سینه دیگر می توان نوزاد را روی بدن خود قرار داد. هنگامی که نوزاد دراز کشیدن بر یک سمت را ترجیح می دهد، مادر با انجام این موارد به او کمک می کند. تمایل به دراز کشیدن بر یک سمت بدن می تواند ناشی از داشتن وضعیتی خاص در رحم یا گرفتگی عضلانی در یک سمت گردن (تورتیکولی) باشد.

در صورتی که بافت یا اندازه نوک سینه ها با هم تفاوت چشم گیری داشته باشند، امکان دارد مکیدن یکی از سینه ها نسبت به دیگری برای نوزاد آسان تر باشد. همگام با افزایش تجربه مادر و نوزاد در فرایند شیردهی اهمیت این مسئله کمتر می شود. در این زمان مادران به صورت ناخودآگاه به نوزاد خود در خوردن شیر کمک می کنند. پس از گذشت این مدت اولیه، مادر می تواند در هر وضعیتی که تمایل دارد به فرزند خود شیر دهد.

بهترین حالت شیر دادن نوزاد

راه های جلوگیری از خشک شدن شیر سینه

در اینجا نکاتی جهت پیشگیری از خشک شدن شیر مادران بیان شده است:

به شیر دهی ادامه دهید

بهترین راه پیشگیری از خشک شدن شیر، شیردهی مداوم به نوزاد است زیرا این کار سبب تحریک تولید هورمون پرولاکتین می شود. بنابراین، با شیردهی مداوم به نوزاد می توان از تولید مداوم پرولاکتین و در نتیجه وجود مقادیر کافی شیر در سینه اطمینان بدست آورد. در صورت ناراحتی نوزاد در مکیدن یک سینه می توان او را به مکیدن از سینه دیگر تشویق کرد تا از خشک شدن سریع تر یک سینه پیشگیری شود.

پس از شیر دهی از شیردوش استفاده کنید

در صورت تمایل به استفاده از شیردوش باید آن را بعد از شیردهی به نوزاد به کار برد. مادران نباید قبل از شیردهی به نوزاد از شیردوش استفاده کنند. همچنین، در صورت احساس ناراحتی در سینه می توان جهت به حداقل رساندن احتمال ابتلا به سندرم ماستیت از شیردوش استفاده کرد.

به مقدار فراوان آب بنوشید

بدن مادر در دوران شیر دهی به آب بیشتری نیاز دارد. به همین دلیل، افراد باید قبل و بعد از شیردهی به مقدار کافی آب بنوشند.

مواد غذایی سالم مصرف کنید

بدن برای تولید شیر به مقادیر کافی از مواد غذایی سالم نیاز دارد. علاوه بر آن، برخی مواد غذایی تولید شیر پستان را افزایش می دهند. از جمله این موارد می توان به برنج، بلغور جوی دو سر، کدوی تلخ، هویج، اسفناج و شیرین برگ اشاره کرد. این مواد خوراکی شامل اسید فولیک، مواد معدنی، ویتامین ها و پروتئین هایی هستند که بدن برای تولید پروژسترون، اوکسی توسین و پرولاکتین نیاز دارد. بدن در فرایند تولید شیر از این هورمون ها استفاده می کند.

از مصرف کافئین و سیگار اجتناب کنید

با اینکه مصرف کافئین و سیگار می تواند به ترتیب سبب افزایش تمرکز و کاهش فوری استرس شود اما افراد باید در دوره شیردهی از مصرف آن ها به طور کلی اجتناب کنند.
تحقیقات بیان دارند که مصرف کافئین، تولید پرولاکتین را مهار کرده که در نتیجه آن شیر پستان ها به تدریج خشک می شود.

از استرس دوری کرده و خواب کافی داشته باشید

استرس و کمبود خواب می توانند آثار نامطلوبی بر تولید شیر داشته باشند. مادران باید جهت اطمینان از خشک نشدن شیر، استرس خود را کنترل کرده و 8 ساعت خواب بدون وقفه در شبانه روز داشته باشند. شیردهی فرایندی فیزیکی و عاطفی است به همین دلیل مادر باید جهت اطمینان از تغذیه مناسب نوزاد به رژیم غذایی، انگیزه و احساسات خود توجهی ویژه داشته باشد.